Makarske zanimljivosti - galebovi

03.08.2017

Makarski spomenik turistu i danas kod mnogih budi sjećanja na neke lijepe nezaboravljene dane.

Možda galeb u cijelom svijetu predstavlja vrstu ptice, ali u Dalmaciji galeb nije samo strvinar koji "operira" uz obale mora. Barem ne u doslovnom smislu. Riječ je to koja još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća opisuje duhovite, šarmantne i dosjetljive mladiće posebno nadarene umijećem zavođenja, i to isključivo turistkinja. Doduše, ovaj zanat, prikladno nazvan galebarenje, posljednjih desetljeća izumire, pa češće galebovima smatramo danas već starije muškarce koji su u svoje vrijeme bili popularni zavodnici. Neki od njih, tvrde sami, ali i brojni svjedoci, znali su po sezoni "odraditi" i do 200-tinjak Njemica, Talijanki, Šveđanki, Ruskinja, žena iz cijeloga svijeta.

Sve su one tih sedamdesetih i osamdesetih godina iz prilično liberalnih zemalja dolazile u tada socijalističku Jugoslaviju, željne zabave i avanture. Bio im je to svojevrstan bijeg od otuđenosti kakve su s godinama i razvojem kapitalizma sve više svjedoci i sami Hrvati.

Pravi, iskusni galebi kao da su im čitali misli, te su ih spremno dočekivali. Nakon što su cijele godine vježbanjem i pravilnom ishranom održavali svoje figure, s dolaskom ljeta uzdignute su glave, najčešće bez majica, obilazili najfrekventnija gradska mjesta. Ipak, nije samo tjelesni izgled bio dovoljan za biti uspješan galeb. Trebalo je znati mnoge jezike, trebalo je biti duhovit i dosjetljiv, ali i strpljiv. Neke su strankinje možda na dalmatinske galebove padale već prve večeri, a oko nekih se ipak trebalo malo više potruditi.

Ali, kako god, trebalo je biti brz, jer galebovi su znali da one neće u Dalmaciji ostati zauvijek. Upravo iz tog razloga ovi su dalmatinski razvratnici i zaradili nadimak. Naime, baš kao što se galeb strmoglavo obrušava na svoj plijen, tako su i oni nakon vrlo kratkog pregleda stanja već morali u brzi napad. Neki su napadali prebrzo, pa su umjesto broja onih s kojima su spavali, mogli jedino bilježiti broj šamara.

S godinama, šamara je bilo sve manje. Je li se smanjio broj galebova ili turistkinja željnih avanture teško je odrediti. Najvjerojatnije su se samo promijenile metode, pa se danas galebari na Instagramu i Facebooku.

U Makarskoj, čini se, ostaje jedino podsjetnik na takav turizam prošlog stoljeća pogledom na "Spomenik turistu", skulpturu koja predstavlja 'galeba' Juru i stranu turistkinju u šetnji rivom. Barem se jedan galeb na kraju ipak smirio.

Albedo nekretnine Makarska bavi se posredovanjem u prometu nekretnina od 2005. godine pri kupnji i prodaji stanova, kuća i građevinskih zemljišta na Makarskoj Rivijeri. Klijentima nudi sigurnu, cjelovitu i visokokvalitetnu uslugu.
replica watches uk
replica watches sale
replica watches uk
chanel replica uk
chanel replica handbags
fake swiss watches